Powerbox maakt woningen onafhankelijk van gas- en elektriciteitsnetwerk – Belfius Smart Belgium

Powerbox maakt woningen onafhankelijk van gas- en elektriciteitsnetwerk

Solenco bedacht een unieke oplossing om woningen los te koppelen van het klassieke gas- en stroomnetwerk. Overtollige zonne-energie wordt gerecupereerd en ingezet wanneer nodig. Een slim energiesysteem, in een doos zo groot als een koelkast.

De Solenco Powerbox gebruikt het overschot aan elektriciteit dat zonnepanelen produceren en splitst water in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt als gas opgeslagen in een tank en naar de Solenco Powerbox geleid op de momenten dat zonnepanelen te weinig energie produceren. De Solenco box zet dat gas om in stroom en warmte voor verwarming en sanitair water.

“Dat is een veel efficiëntere oplossing dan overtollige stroom opslaan in een batterij”, zegt Katrien Hermans, business development manager bij Solenco Power. “Want ons systeem produceert ook extra energie, zonder daarbij CO2 uit te stoten. Onze combinatie van zonne-energie en waterstof is voldoende voor de energiebehoeften van een residentiële woning, het hele jaar door.”

Ook voor flats en voertuigen

Een woning met een Solenco Powerbox kan zich loskoppelen van het gas- en elektriciteitsnetwerk. Maar de oplossing werkt ook in appartementsgebouwen en kleine woonwijken. “Zeker in grotere flatgebouwen zal er meer energie verbruikt worden dan een enkel systeem kan produceren. Het systeem is modulair, dus is het mogelijk om Powerboxen te combineren, voor een groter vermogen. Ook een combinatie met netstroom is mogelijk”, verduidelijkt Katrien Hermans.

Met onze oplossing op basis van waterstof krijgt een woning alle energie die ze nodig heeft
Katrien Hermans, business development manager Solenco Power

En er is ook een link met mobiliteit. “We maken het ook mogelijk om, via een add-on die we aan het ontwikkelen zijn, de Solenco Powerbox te converteren in een waterstoftankstation voor eigenaars van auto’s op waterstof”, aldus Katrien Hermans.

Internet of things

Een andere troef is de communicatie tussen de Powerbox en domoticasystemen. “De Powerbox is een internet of things-toestel. We voorzien regelmatig software-updates, zodat de werking van de hardware nog beter en efficiënter wordt, en er eventueel ook extra functies bijkomen. Daarmee garanderen we dat de Powerbox levenslang baanbrekend blijft.”

Gebruikers kunnen de status van hun systeem waar en wanneer ze willen monitoren via hun laptop, smartphone of tablet. “Thuis, op het werk of tijdens je vakantie zie je in een oogopslag hoeveel energie er opgewekt en verbruikt wordt, hoe het zit met de reserves en de waterstofvoorraad en of het toestel eventueel onderhoud nodig heeft”, vertelt Katrien Hermans.

De Solenco Powerbox zit in de laatste testfase. “We hebben nog een aantal finale proefprojecten lopen, onder andere in Borkum, een Duits Waddeneiland, waar verschillende toestellen uitstekend functioneren. Eind dit jaar beginnen we wellicht met de voorbestellingen, zodat we de Powerbox vanaf 2018 op de markt kunnen brengen.”

STEM NU OP DIT PROJECT